Ai, dai, n-ai? | BSG

Asta e o vorbă de-a bănăţenilor: „Ai, dai, n-ai!”(adică dacă ai şi dai, nu mai ai), care pe mine mă amuza teribil când eram copil şi spuneam că sigur a fost inventată de vreun zgârcit. Mie-mi plăcea proverbul: „Dar din dar se face rai”, pentru că dacă dăruieşti, şi o faci din suflet, întotdeauna ţi se întoarce binele, de unde nici nu te-aştepţi. Însă, întotdeauna când dăruieşti, fie că e vorba de chestii materiale sau de sentimente, nu trebuie să te aştepţi să primeşti ceva în schimb.

Pentru că dezamăgirea şi nefericirea tocmai de acolo se trage: de la prea multe aşteptări pe care le avem de la cei din jurul  nostru. Dacă plăteşti un om, e normal să te aştepţi să-şi facă treaba, dar eu mă refer la altfel de aşteptări. De exemplu, când te aştepţi ca cel apropiat să fie tot timpul cu zâmbetul pe buze şi la dispoziţia ta oricând. Normal că vei trăi o dezamăgire în cazul ăsta.

Şi închei cu câteva cuvinte scrise de Mihai Eminescu: „A aştepta să culegi altceva dintr-un pământ decât ceea ce a fost semănat în el, ar fi o copilărie.”

BSG
About The Author

6 Mesaje:


 • By Ioan Zetea 22 nov. 2011

  In primul rand, daca dorim ca cei din jurul nostru sa ne ofere ceva ar trebui ca noi sa le oferim ceva si ulterior sa asteptam sa faca si ei la fel, si chiar daca nu o sa fie recunoscatori, dar macar sa fim impacati cu ideea ca am facut noi primul pas.
  De obicei noi asteptam de la alti sa fie buni cu noi, dar intrebare e … Noi am fost buni cu ei?
  Asteptam sa primim de la alti , … Dar noi am daruit ceva?
  Nu ne place sa fim mintiti… Dar noi spunem adevarul intodeauna?…
  Daca ne-am gandi la chestiuniile astea cred ca am fi mai buni unii cu alti si mai intelegatori la problemele celor din jurul nostru.
  Imi aduc aminte de bunica care nu zicea nici o data catre mine „ Tu„, ci mi se adresa cu „Dumata„( dumata = dumneata, termenul se foloseste in unele zone din Maramures), ca si eu la randul meu sa ma obijnuesc sa vorbesc respectos cu cei din jur. Invatam multe prin puterea exemplului si de aceea trebuie sa dam exemple bune ca cei din jurul sa fie buni cu noi.
  Eu zic ca trebuie sa respectam daca vrem sa fim respectati, sa intelegem daca vrem sa fim intelesi, sa iubim daca vrem sa fim iubiti…..

 • By Mariana 26 nov. 2011

  Tatal meu avea o vorba:”Dai,n-ai!I-a nu da, sa vezi cum ai!”si nu spunea asta pt era zgarcit,ci pt ca de obicei asa se intampla,niciodata nu primesti inapoi ce ai dat ,sau cat ai dat.Dar un citat spune asa,,E mai multa fericire in a da decat in a primi”si fericirea e mult mai mare,atunci cand daruiesti cuiva care niciodata nu o sa poata sa-ti intoarca binele,nu pt ca nu ar vrea,ci pt ca situatia nu-i permite,aici fiind vorba de lucruri materiale.Iar despre sentimente ,am sa ma refer la viata de cuplu,fiecare partener ar trebui sa fie preocupat sa dea nu sa primeasca,dar ,,Se pare ca e mai usor sa te indragostesti decat sa ramai indragostit.”-Dr Karen Kayser

 • By izabela 26 nov. 2011

  Fie ca este vorba despre lucruri materiale sau nemateriale(fiecare apreciindu-le dupa bunul plac)atunci cand primim suntem fericiti,ne simtim bine,importanti pentru cei di jur,iar cand daruim,satisfactia trebuie sa fie maxima ca am reusit sa facem o bucurie.Recompensa mai mare nu e.

 • By Dragos 03 dec. 2011

  Eu cred ca aceasta zicala e pentru oamenii pragmatici , pentru ceilalti exista : Ai , n-ai , DAI !

 • By Rovana 04 dec. 2011

  AI o suma de bani, pe care o pastrezi pentru concediu. Vine un prieten si-ti cere cu imprumut. DAI! Vine data la care ai nevoie de banuu tai si-i ceri, dar prietenul iti mai cere un razaz, deci N-AI!
  Asa am patit eu in mai multe randuri………….

 • By anca 08 dec. 2011

  Referitor la acest subiect ,”ai dai,n-ai” totusi cel mai bine ar fi,dupa parerea mea sa oferim si sa ajutam de fiecare data cand avem ocazia dar…fara a sta cu sufletul la gura (oare vom primi inapoi sau nu). Intotdeauna pentru ceea ce dai cu suflet si din suflet vei primi inzecit inapoi, chiar daca nu va fi de la persoana respectiva…cineva este acolo sus si are grija ca sa primim mult mai mult decat am dat
  Fericirea este mult mai mare cand stii ca ai ajutat un om, ca poate datorita tie a mancat o paine pe ziua respectiva, sau datorita vorbei bune si blande pe care i-ai zis-o i-ai inseninat ziua.Nu trebuie decat sa ne punem pentru o clipa in pielea persoanei care are nevoie de ajutorul nostru , si ne va fi mult mai usor s-o intelegem si s-o ajutam asa,fara a o judeca, pentru ca noi nu suntem in masura a judeca pe nimeni.Trebuie sa ne ajutam intre noi, dar oare cat la suta din populatia globului merge pe premisa aceasta?

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate